Δείτε την κατάσταση του φυτού μας

Η κατάσταση του φυτού μας, όπως την αναφέρει το carriots.com.



Ψηφιακό φυτό βασισμένο στην πλατφόρμα Arduino

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «ψηφιακό φυτό» (digi-plant) ξεκινά τη δημιουργεία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης και μετάδοσης των αναγκών ενός φυτού. Σκοπός μας είναι να εγκαταστήσουμε τους απαραίτητους αισθητήρες ώστε να καταγράφουμε και να μεταδίδουμε στο διαδίκτυο την κατάσταση ενός φυτού, όπως πχ την ανάγκη του για νερό ή τη θερμοκρασία του.

Παρακολουθήστε τη σειρά video που θα καταγράφουν την προσπάθειά μας σύντομα σε αυτή την ιστοσελίδα.

Καλλιέργεια κηπευτικών

 Τα κηπευτικά είναι μονοετή φυτά, δηλ. συμπληρώνουν τον κύκλο ζωής τους μέσα σε ένα χρόνο και αναπτύσσουν μικρό ριζικό σύστημα. Ο κερκυραϊκός χώρος ενδείκνυται για την καλλιέργεια κηπευτικών διότι έχει ήπιο κλίμα χωρίς ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα διαθέτει και κατάλληλα εδάφη στις περισσότερες περιοχές.

Εποχές καλλιέργειας κηπευτικών: Κηπευτικά καλλιεργούνται όλο το χρόνο. Ωστόσο η Άνοιξη είναι η εποχή που σπέρνονται τα περισσότερα. Αλλά και το φθινόπωρο σπέρνονται ή και φυτεύονται πολλά από αυτά που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες γιατί έτσι είναι ο βιολογικός τους κύκλος. Υπάρχουν όμως κάποια είδη κηπευτικών που μπορεί να καλλιεργούνται όλο το χρόνο.

Συνέχεια

Πώς να φτιάξουμε βιολογικό κήπο στο σπίτι μας

Έδαφος του κήπου: Πρέπει να έχει μείνει τουλάχιστον 3 χρόνια χωρίς ραντίσματα με φυτοφάρμακα, χωρίς χημικά λιπάσματα και χωρίς ποντικοφάρμακα. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από ποντίκαι θα πρέπει να βάλουμε παγίδες περιμετρικά του εδάφους. Όταν είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε φρεζάρουμε το χώμα, σκάβουμε, ρίχνουμε κοπριά (από άλογο ή μοσχάρια είναι η καλύτερη γιατί δεν είναι βαριά) το ανακατέβουμε, το αφήνουμε να κατακάτσει, να ηρεμήσει 2 μέρες και μετά φυτεύουμε. Φυτεύουμε τα λαχανικά μας σε απόσταση 15 εκ. και εναλλάξ φυτεύουμε φυτά απωθητικά των βλαβερών εντόμων όπως κατηφέδες, βασιλικό, καλλέντουλες, λεβάντα.

Λίπανση: δε χρειάζεται παραπάνω λίπανση, η κοπριά αρκεί και την ανανεώνουμε κάθε περίπου 3 χρόνια. Παρ” όλ” αυτά, αν κρίνουμε αναγκαίο να λιπάνουμε τα φυτά μας, μπορούμε να βάλουμε βιολογικό λίπασμα ακόμα μια φορά αφότου έχουμε φυτέψει, όταν το φυτό φτάσει στο μέσον του ύψους του.

Συνέχεια

Θερμοκήπια για ερασιτέχνες κηπουρούς.

Τα τελευταία χρόνια τα θερμοκήπια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος κι έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της τεχνικής των καλλιεργειών.

Πλεονεκτήματα θερμοκηπίου έναντι ανοιχτού κήπου: Τα θερμοκήπια παρέχουν προστασία στις καλλιέργειες από ακραίες καιρικές συνθήκες, δίνουν τη δυνατότητα να καταναλώνουμε λαχανικά  όλο το χρόνο και  ειδικά αν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, το θερμοκήπιο εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για τη χρήση ?ωφέλιμων? εντόμων για την καταπολέμηση ασθενειών. Τα έντομα αυτά βρίσκονται σε κλειστό χώρο και δεν διαφεύγουν, στον ανοικτό κήπο θα σκορπιστούν.

Συνέχεια