Πώς να φτιάξουμε βιολογικό κήπο στο σπίτι μας

Έδαφος του κήπου: Πρέπει να έχει μείνει τουλάχιστον 3 χρόνια χωρίς ραντίσματα με φυτοφάρμακα, χωρίς χημικά λιπάσματα και χωρίς ποντικοφάρμακα. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από ποντίκαι θα πρέπει να βάλουμε παγίδες περιμετρικά του εδάφους. Όταν είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε φρεζάρουμε το χώμα, σκάβουμε, ρίχνουμε κοπριά (από άλογο ή μοσχάρια είναι η καλύτερη γιατί δεν είναι βαριά) το ανακατέβουμε, το αφήνουμε να κατακάτσει, να ηρεμήσει 2 μέρες και μετά φυτεύουμε. Φυτεύουμε τα λαχανικά μας σε απόσταση 15 εκ. και εναλλάξ φυτεύουμε φυτά απωθητικά των βλαβερών εντόμων όπως κατηφέδες, βασιλικό, καλλέντουλες, λεβάντα.

Λίπανση: δε χρειάζεται παραπάνω λίπανση, η κοπριά αρκεί και την ανανεώνουμε κάθε περίπου 3 χρόνια. Παρ” όλ” αυτά, αν κρίνουμε αναγκαίο να λιπάνουμε τα φυτά μας, μπορούμε να βάλουμε βιολογικό λίπασμα ακόμα μια φορά αφότου έχουμε φυτέψει, όταν το φυτό φτάσει στο μέσον του ύψους του.

Πότισμα: ποτίζουμε όσο συχνά χρειάζεται και σε σχέση πάντα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες: Με χαλκούχα σκευάσματα (γαλαζόπετρα) ή θειούχα ή σαπουνόνερο (ειδικά για τη μελίγκρα) ή «ωφέλιμα» έντομα. Τα ωφέλιμα έντομα έχουν την ιδιότητα να τρώνε τα βλαβερά. Κάποιο είδος ωφέλιμων έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν και να γεννάνε τα αυγά τους μέσα στο σώμα των βλαβερών εντόμων ή σκουληκιών κι έτσι αφενός τα βλαβερά ψοφάνε αφετέρου τα ωφέλιμα πολλαπλασιάζονται. Αυτά τα έντομα πρέπει να τα προμηθευόμαστε από πιστοποιημένους εμπόρους βιολογικών. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος όμως για την αντιμετώπιση των ασθενειών είναι ο καθημερινός προσεκτικός έλεγχος των φυτών ώστε να διαγνώσουμε έγκαιρα την ασθένεια και να επέμβουμε νωρίς πριν επεκταθεί και καταστρέψει το φυτό διότι τα ?φάρμακα? που έχουμε στη διάθεσή μας στη βιολογική καλλιέργεια δεν είναι τόσο δραστικά όσο τα χημικά και μπορούν να σώσουν τα φυτά όταν ακόμα η ασθένεια βρίσκεται στην αρχή της.

Πώς εξολοθρεύουμε τους ποντικούς και άλλα βλαβερά ζώα που τρώνε τα φυτά και τις ρίζες τους: με παγίδες μόνο. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε ποντικοφάρμακο διότι αν βρέξει ή με τα ποτίσματα διαλύεται και περνάει στο χώμα. Ένας ακίνδυνος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε ποντικοφάρμακο: ανοίγουμε μια κυλινδρική κονσέρβα προσέχοντας να μην αποκοπεί το καπάκι, την αδειάζουμε απ” το περιεχόμενό της, τοποθετούμε μέσα ποντικοφάρμακο, ανοίγουμε στο καπάκι μια αρκετά μεγάλη τρύπα ώστε να χωράει να περάσει ο ποντικός και ξανακλείνουμε το καπάκι. Τοποθετούμε την κονσέρβα οριζόντια πάνω στο έδαφος. Αν βρέξει δεν κινδυνεύει να διαλυθεί το ποντικοφάρμακο διότι βρίσκεται προστατευμένο μέσα στην κονσέρβα. Συγχρόνως εξολοθρεύουμε τα ενοχλητικά ποντίκια.

Τι είδους φυτά να προτιμάμε: αναρριχώμενα κυρίως, αν είναι δυνατόν, διότι εξοικονομούμε χώρο και διότι συνήθως τα αναρριχώμενα έχουν μεγαλύτερους καρπούς. Τα αναρριχώμενα φυτά όμως χρειάζονται κλάδεμα των πρώτων ανθών τους ώστε τα δεύτερα άνθη να παράγουν μεγαλύτερους καρπούς. Επίσης με το κλάδεμα θα έχει το φυτό και περισσότερους καρπούς.

Φυτεύουμε ή σπέρνουμε; προτιμάμε τη σπορά βιολογικών και αν είναι δυνατόν παραδοσιακών σπόρων που μπορούμε να προμηθευτούμε από πιστοποιημένους εμπόρους βιολογικών. Σπέρνουμε είτε κατευθείαν στο χωράφι, είτε φτιάχνουμε σπορεία κι έχουμε τα φυτά μας έτοιμα νωρίς ώστε να συγκομίσουμε γρήγορα. Οι παραδοσιακοί σπόροι θα μας εξασφαλίσουν υγιή φυτά και καλή καρποφορία διότι αυτοί οι σπόροι είναι δοκιμασμένοι σε βάθος χρόνου και προέρχονται από φυτά που ευδοκιμούν στο κλίμα και έδαφος του τόπου μας.