Ραπανάκι

Έχει ένα πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και η καλλιέργεια του είναι πολύ σύντομη. Η καλλιέργεια του μπορεί να διαρκέσει από 20-40 μέρες ανάλογα με την ποικιλία.
Το μακρόστενο ραπάνι που καλλιεργείτε το χειμώνα η καλλιέργεια του μπορεί να διαρκέσει από 50-90 μέρες. Χρειάζεται ένα ελαφρύ αμμώδες έδαφος για να μπορέσει να αναπτυχθεί η γογγυλόριζα. Το έδαφος θα πρέπει να είναι καλά εμπλουτισμένο με οργανική ύλη. Το ραπανάκι μπορεί να αντέξει το κρύο αλλά όχι τους παγετούς και αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις. Τους σπόρους τους φυτεύουμε κατευθείαν στο κήπο ή χωράφι. Η καλύτερη εποχή σποράς είναι τέλος χειμώνα, τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αλλά μπορούμε και προς το τέλος του καλοκαιριού-Αύγουστος και το φθινόπωρο-Σεπτέμβριος-Νοέμβριος.
Οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών εξαρτώνται από την ποικιλία. Αν είναι τα στρογγυλά τότε θα απέχουν μεταξύ τους 25-30 εκ. και ανά γραμμή 30εκ. Τα μακρόστενα θα απέχουν μεταξύ τους 40-50 εκ. και ανά γραμμή 40 εκ.

Καλλιέργεια
Καιρός – Sunny και ξηρό
Έδαφος – μια βαθιά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Σπορά η inspektu – Ιανουάριος-Μάρτιος, Νοέμβριος-Δεκέμβριος
Έδαφος Σπορά – Μάρτιος έως Δεκέμβριος
Καλλιέργεια χρόνο – περίπου 8 εβδομάδες
Σπορά – διάστημα 5 cm μεταξύ των φυτών, μεταξύ των σειρών 20 cm, σπόρους 1 εκατοστό στρώμα του εδάφους που καλύπτεται με λίπασμα
Παρακαλούμε να καταστρέψει τα ζιζάνια με τσάπες

Επιμέλεια: Μπάνος Ανδρέας, Απρίλιος 2013

Πηγές:

  1. http://rolnicy.com/el/warzywa-i-owoce/rzodkiewka.html