Μπρόκολο

mprokoloΞεκινώντας από σπόρο
Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τα μπρόκολα από σπόρο, θα πρέπει να ξεκινήσετε να φυτεύετε τους σπόρους σε σπορείο στα μέσα του καλοκαιριού.
Είναι καλό να φυτεύετε τους σπόρους μπρόκολου σε σπορείο και όχι απευθείας στο χώμα γιατί τρεις λόγους:
Οι σπόροι είναι μικροί και στρογγυλοί και εύκολα φεύγουν από τη θέση που τους σπείρα τε αρχικά. Έτσι μπορεί ο σπόρος να κυλίσει μακριά από το σημείο που τον φυτέψατε κι εσείς να ποτίζετε άδειο χώμα…
Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, όταν το φυτό είναι μικρό και ευαίσθητο, γίνεται τροφή για σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες.
Θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε και να μεταφυτέψετε τα φυτά που θα γίνουν γερά και δυνατά.
Γι” αυτό θα πρέπει να φυτεύετε τους σπόρους μπρόκολου σε δίσκους σπορείου και όχι απευθείας στο χώμα.
Σε 4 με 6 εβδομάδες, τα σπορόφυτα θα έχουν φτάσει σε ύψος τα 7 με 10 εκατοστά, θα έχουν αναπτύξει 4 πραγματικά φύλλα και θα είναι έτοιμα για μεταφύτεψη.

Το μπρόκολο είναι παραλλαγή του κουνουπιδιού, με ανθοκεφαλές σε πράσινο ή ιώδες χρώμα. Η καλλιέργειά του είναι όμοια με του κουνουπιδιού. Σπέρνεται σε σπορείο από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο, με θερμοκρασίες 10-30 οC, βλαστάνει σε 3-10 μέρες και μεταφυτεύεται 40-50 μέρες μετά τη σπορά, όταν τα φιντάνια αποκτήσουν 4-8 φύλλα.
Ανάλογα με την ποικιλία ή το υβρίδιο, χρειάζεται 60-110 μέρες από τη μεταφύτευση μέχρι τη συγκομιδή. Σπέρνεται επίσης κατευθείαν στον κήπο, από Ιούνιο έως Αύγουστο.
Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται έγκαιρα, πριν οι ανθοκεφαλές κιτρινίσουν και σχηματίσουν άνθη. Το μπρόκολο εκτός από την κεντρική ανθοκεφαλή σχηματίζει και μικρότερες στις μασχάλες των φύλλων, οι οποίες αναπτύσσονται μόλις κόψουμε την κεντρική, δίνοντας συμπληρωματική παραγωγή.